Medipol Sağlık Grubu’ndan Hafıza Merkezi Diyetisyeni Beyza Tağraf, kefirin bağırsak iltihaplanmasını baskılayarak nöroinflamasyonu azaltmaya yardımcı olabileceğini belirtti. Tağraf, “Alzheimer’dan korunmak için yalnızca kefir yeterli değil; genel sağlık durumumuzu optimal seviyeye çıkarmamız gerekiyor” dedi.
Medipol Mega Üniversite Hastanesi’nden Diyetisyen Beyza Tağraf, son zamanlarda yapılan bilimsel çalışmalara dikkat çekerek, kefirin bağırsak iltihaplanmasını baskılayıcı etkisini vurguladı. Tağraf, kefirin Alzheimer’a karşı koruyucu bir gıda olabileceğini ifade etti. Ancak bu etkinin sağlanabilmesi için yalnızca kefir tüketmenin yeterli olmayacağını da ekledi.
Kefir, Nöroinflamasyonu Azaltabilir
Bağırsakta iltihaplanmaya yol açan bazı maddelerin, kefir sayesinde baskılanabileceğini söyleyen Diyetisyen Tağraf, “Nöroinflamasyonu azaltmak, Alzheimer’dan korunmak veya önlemek için iyi bir strateji olabilir. Ancak bunun yanı sıra diğer sağlık faktörlerine de dikkat etmemiz gerekiyor. Kefirden bu faydayı görmek istiyorsak, genel sağlık koşullarımızı ve beslenme düzenimizi optimal seviyeye çıkarmamız önemli” dedi.
Alzheimer ile Mücadelede Bütüncül Yaklaşım Şart
Alzheimer’ı, çatısı deliklerle dolu bir ev gibi düşünmek gerektiğini belirten Tağraf, “Bu çatıyı tamir etmek istiyorsanız, tüm delikleri kapatmanız gerekir. İnflamasyon bunlardan sadece biri. Alzheimer’a neden olabilecek tüm faktörleri hedef alan bir strateji geliştirmeliyiz. Bütüncül tıbbın gücünden yararlanmak ve multidisipliner bir yaklaşım benimsemek çok önemlidir” şeklinde konuştu.
Kefir Tek Başına Yeterli Değil
Alzheimer şüphesiyle başvuran hastalarla yalnızca tek bir tedavi yöntemine odaklanmadıklarını belirten Diyetisyen Tağraf, “Medikal tedavi uygulanırken aynı zamanda beslenme düzeni de düzeltiliyor, beyin uyarımları yapılıyor ve bilişsel rehabilitasyon uygulanıyor. Alzheimer hastalarını doğru şekilde yönlendirmek büyük önem taşıyor. Kefir faydalı olabilir ama etkisini görebilmek için genel sağlık durumumuzu iyileştirmeliyiz” dedi.
Sağlıklı Yaşam Alzheimer Riskini Azaltıyor
Diyetisyen Tağraf, daha sağlıklı beslenerek, fiziksel aktiviteyi artırarak ve zihinsel faaliyetleri destekleyerek beynin yaşlanma sürecini yavaşlatmanın mümkün olduğunu söyledi. Tağraf, “Alzheimer ile ilgili şu alışkanlığı edinmeliyiz: Şüphe varsa, yalnızca ilaç değil; sosyal, zihinsel ve fiziksel her alanda destek sağlamalıyız. Yani hastanın yaşamına bütüncül bir şekilde dokunmalıyız. Bu yaklaşımla, kefirin olumlu etkisini gerçek anlamda gözlemleyebiliriz” diye konuştu.