spot_img

Cumhurbaşkanı Tatar’dan New York Zirvesi Öncesi Açıklama: “Bu Toplantıdan Somut Sonuç Çıkmalı”

Tarih:

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, 16-17 Temmuz tarihlerinde Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres’in ev sahipliğinde New York’ta düzenlenecek 5+1 formatındaki zirve öncesi açıklamalarda bulundu. BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Kişisel Temsilcisi Maria Angela Holguín ile yaptığı görüşmenin ardından konuşan Tatar, “Bu kadar insan iki günlük bir toplantı için New York’a gidiyorsa, bu toplantıdan mutlaka bir sonuç çıkmalıdır” ifadelerini kullandı.

Holguín ile Görüşme ve Zirve Hazırlığı

Tatar, Holguín’in ziyaretinin temel amacının, Temmuz ayında yapılacak zirveye hazırlık olduğunu belirtti. Toplantıya, Türkiye Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Yunanistan Dışişleri Bakanı Yorgos Yerapetritis, İngiltere yetkilileri, Kıbrıs’taki iki lider ve BM Genel Sekreteri Guterres’in katılacağı bildirildi.

Cumhurbaşkanı Tatar, Mart ayında düzenlenen görüşmelerde gençler, mayın temizliği, çevre ve iklim, mezarlıkların restorasyonu, solar enerji ve geçiş kapıları gibi teknik konularda altı başlıkta mutabakat sağlandığını, Temmuz ayındaki toplantının da bu başlıkların geliştirilmesi amacıyla planlandığını ifade etti.

“Kapılar Konusunda İlerleme Olmalı”

Kapılar konusunun kendisini özellikle hayal kırıklığına uğrattığını belirten Tatar, araçlı geçişlerin %65’inin Lefkoşa’daki kapıdan yapıldığını, bu noktadaki tıkanıklığın çözüme kavuşturulması gerektiğini söyledi. Tatar, Holguín’e bu konuda girişim yapılmasına rağmen Rum tarafının olumsuz yanıt vermesini anlamakta güçlük çektiğini aktardı.

Enerji İş Birliği ve Egemenlik Vurgusu

Solar enerjiyle ilgili başlıkta da net taleplerini dile getiren Tatar, “Enerji doğrudan Türk tarafına verilmeli, Rum tarafının inisiyatifine bırakılmamalı” dedi. Bu teknik meselelerin arkasında egemenlik tartışmalarının yattığını da vurguladı.

Mülkiyet ve AB Eleştirileri

Mülkiyet konusundaki rahatsızlıklarını da Holguín’e ilettiğini aktaran Cumhurbaşkanı, bu konuda BM Genel Sekreteri Guterres’e üç hafta önce bir mektup gönderdiğini, mektubun Güvenlik Konseyi raporlarında yer bulduğunu kaydetti. Kıbrıs meselesinin, Güney Kıbrıs’ın Yunanistan desteğiyle Avrupa Birliği’ne üye yapılması nedeniyle diğer ihtilaflardan farklı bir karakter taşıdığını ifade eden Tatar, bu sürecin Kıbrıs Anayasası’na aykırı olduğunu savundu.

“İngiltere Tarafsız Görünmüyor”

İngiltere’nin adadaki üsleri nedeniyle garantörlük konumunda tarafsız davranmadığı izlenimi verdiğini belirten Tatar, adil ve kalıcı bir çözüm için tarafların eşit düzeyde temsil edilmesinin şart olduğunu vurguladı.

“Gerçek Buradadır: KKTC Vardır”

Azerbaycan’daki zirveye KKTC bayrağıyla katıldığını hatırlatan Tatar, burada Kuzey Kıbrıs’ın adının, varlığının ve halkının tanındığını ifade etti. “Belki şu an tanınmıyoruz ama gerçek buradadır. Er ya da geç tanınacağız” diyen Tatar, uluslararası toplumun adadaki iki devletli yapıyı kabul etmeye başladığını da sözlerine ekledi.

“Vazgeçilmez Olan Egemenliğimizdir”

Tatar, son olarak New York görüşmesinden büyük beklentileri olmadığını ancak “egemenlik, devlet, Türkiye’nin garantörlüğü ve güvenlik” ilkelerinden asla taviz verilmeyeceğini yineledi. Federal çözüm modeline dönüşün artık mümkün olmadığını belirten Cumhurbaşkanı, amaçlarının geçmişle gelecek arasında güçlü bir köprü kurmak olduğunu söyledi.

Kaynak: BRT

HABERİ PAYLAŞ:

spot_imgspot_imgspot_img

En Son Haberler

spot_img

DAHA FAZLA
MEDYA ÖZEL

Öztürkler: “KKTC, Türk Dünyasında Hak Ettiği Görünürlüğe Ulaşıyor”

Cumhuriyet Meclisi Başkanı Ziya Öztürkler, katıldığı bir televizyon programında...

Sanal medyanın şampiyonu Eşref Rüya

İSTANBUL, - KANAL D’de çarşamba akşamlarının vazgeçilmezi haline...

Dedesinden kalma 91 yıllık konağı kültür evine dönüştürdü

Mikail KARAMAN-Samet ÖKSÜZ/ANKARA, - ANKARA’nın Elmadağ ilçesinde iş...

ABD’de kızamık vakaları artıyor

ABD, - ABD'de kızamık vakalarının son 33...